…vocea lui Alifantis, combinată cu muzica lui, este al naibii de afrodiziacă
“Și trebuie să mărturisesc faptul că abia recent, după foarte mulți ani în care i-am ascultat muzica, m-am prins: vocea lui Alifantis, combinată cu muzica lui, este al naibii de afrodiziacă. exact ăsta-i cuvântul. Și, deși spectacolul merită pe deplin, e cam nasol să asculți Alifantis live. Hai, acasă, în mașină, te mai descurci, dar dacă nu ești la mare, pe plaja de la Folk You, e nasol să te prindă muzica lui Alifantis în aer liber. Unde te duci cât mai repede de mână cu iubita, unde te refugiezi, cât poți răbda sau, mai bine zis, poți răbda până ajungi acasă?
Da’ dacă se oprește muzica, nu se rupe vraja?”
(Patrick André de Hillerin, Cațavencii, 2 septembrie 2015)
…galeria celebritatilor
“Tin minte ca la „Tic-Tac” canta si Nicu Alifantis si, dintre cei care cantau acolo, noi numai pe el l-am indragit, pentru ca el canta asa de frumos poezia romaneasca.”
(Johnny Raducanu, Formula AS, 3 – 10 aprilie 2000)
Chira Chiralina si Mediterana
„In aceste doua spectacole, muzica rafinata a lui Nicu Alifantis contribuie la inaltarea emotiilor si la sublinierea nuantelor dramatice.”
(La Marseillaise, 12.11.1999)
…cel mai mare cantautor român
“O colecţie pe care celebrul cantautor român, cel mai mare, după părerea mea, o merita pe deplin, 25 de melodii scrise de Nicu Alifantis în perioada 1969-1995 care aparţin, fără doar sau poate, categoriei evergreen, melodii care au bucurat generaţii de melomani. Care este secretul acestui artist total? Îl cunoaşteţi cu toţii: sinceritatea!”
(Music box, Magazin, 8 iulie 1999)
…Alifantis ridică sala în picioare
“De mulţi ani de zile răsfăţat al scenelor de concerte, Nicu Alifantis este printre puţinii interpreţi îndrăgiţi de spectatori, indiferent de preferinţele lor muzicale sau de genul muzical agreat. Că intră în scenă într-un concert folk, de muzică uşoară, jazz sau rock, Alifantis ridică sala în picioare, transformând instantaneu publicul într-un cor de câteva mii de voci care-i ţine isonul până la ultimul bis.”
(Paul Rogojinaru, Jurnalul Naţional, 10 mai 1996)
… un spectacol unic
“Sighişoara. <Monamour>, un spectacol unic de muzică şi poezie, prezentat de doi artişti de mare valoare, Nicu Alifantis şi Horaţiu Mălăiele. Nicu Alifantis şi trupa sa, Zan, au prezentat un spectacol special, în care piesele proprii s-au împletit cu pasaje de atmosferă, tradiţionale, într-un adevărat spirit medieval.”
(Iulian Ignat, Cotidianul, 9 august 1996)
… o salutară înclinare spre profunzime
“După ce a dovedit, cu discul de concepţie muzicală aparte <După melci>, inspirat de binecunoscutul poem barbian, surprinzătoare – pentru mulţi – potenţe componistice şi o salutară înclinare spre profunzime, Nicu Alifantis s-a menţinut permanent în atenţia iubitorilor muzicii tinere, mergând mai departe pe drumul său propriu, refuzând cu mândră obstinaţie înregimentarea şi ferindu-se, în acelaşi timp, să cadă în ispita mercenariatului practicat de alţi colegi de generaţie.”
(Viaţa Studenţească, 29 decembrie 1982; Superlativele anului:
…o voioasă comedie tragică, un muzician inspirat
“Nevestele vesele din Windsor este un musical, o voioasă comedie tragică, cu cântece antrenante, al căror autor, Nicu Alifantis, este un muzician cunoscut şi, mai ales, inspirat.”
(Radu Anton Roman, România literară, 25 mai 1978)
… radiolog al sentimentelor contemporane
“Acel mucalit, adeseori senzaţional radiolog al sentimentelor contemporane, pe nume Nicu Alifantis.”
(Ecaterina Oproiu, Contemporanul, 1978)
…vehemenţa unui mesager
“Nicu Alifantis a fost fenomenal. Acest cântăreţ de o extraordinară vigoare, cu texte de sublimă inspiraţie, cu melodii tulburătoare, când se află la microfon are vehemenţa unui mesager.”
(Adrian Dohotaru, Flacăra, 5 iulie 1975)